Pixum

Pixum är en onlinetjänst som hjälper kunder att skapa egna fotoböcker. Företaget är en av marknadens stora aktörer och under år 2018 blev Pixums fotobok t.o.m. testvinnare. Det går inte att sticka under stol med att Pixum gör snygga, robusta samt välbundna fotoböcker där färger återges på ett naturligt och proffsigt sätt. Som slutbetyg får Pixum 4 av 5 stjärnor. Vi ska förklara varför.

De olika fotoböckerna

Både omslag och bilder inuti boken går i samma linje där kontraster såväl som detaljer framhävs på ett naturligt och rikt sätt. Samma sak gäller även de svartvita bilderna som faktiskt sticker ut i jämförelse med många konkurrenters fotoböcker. Beträffande bildkvalitet får således Pixum ett mycket högt betyg, dels eftersom varje detalj framkommer på ett naturtroget och ingående sätt, dels för att hudtoner och övriga färger samtidigt stämmer väl överens med verkligheten. Pixums fotoböcker heter:

  • Pixum Fotobok Baby (för 199 kr)
  • Pixum Fotobok Insta (från 169 kr)
  • Pixum Fotobok Mini, Liten liggande eller kvadratisk, Stor liggande, stående eller kvadratisk och XXL liggande, stående eller kvadratisk (priser från 99 kr - 549 kr)

Förutom fotoböcker i 12 olika storlekar, erbjuder Pixum mobilfodral, skal, kalendrar, fotopussel, posters, canvastavlor m.m.

Bindning av fotoboken

Bindningen på fotoboken kan väljas mellan häftad och skruvad rygg samt hård och mjuk kvalitet, där både läderbindning samt layflat-bindning står som valmöjligheter. Pixums bindningar håller alla hög klass och gör det enkelt att bläddra i boken, vilket gör att det blir 5 stjärnor av 5 möjliga i betyg inom detta område.

Så använder du Pixums tjänst

Pixums redigeringsprogram är fullt av valmöjligheter som kan göra din fotobok till något i en klass för sig. Ett litet minus är att programmet tar lite tid att bemästra och att komma igång med, men när du har fått kläm på det är det riktigt kul. Ibland kan du också uppleva att det förekommer små störande buggar med programmet, vilket är värt att poängtera om du helt vill slippa irritationsmoment i din skaparanda. Spara ofta är vårt tips! Programvaran laddas ned gratis till datorn och vid första anblicken kan du bli lite överväldigad av alla effekter och redigeringar som finns tillgängliga. Menyfältet sitter högst upp och kan liknas lite vid andra ritprograms uppbyggnad - med mängder av val. Ett tips är att titta på instruktionsfilmerna på Pixums hemsida. Du kan också ladda ned Pixums app och skapa dina bilder direkt i telefonen.

Priser och leveranser

Leveransen sker via Postnord och brukar ta ca 5 arbetsdagar. Den utlovade tiden varierar mellan 3-5 arbetsdagar och kan ibland dra ut på tiden till det yttersta. Allt beror på hur länge det tar att framkalla och tillverka beställningsprodukten, vilket vid t.ex. fotopussel tar 9 vardagar.

Prisnivåerna för en fotobok varierar från 99 kronor upp till ett pris om 549 kronor och beror på vilket format samt vilket papper som önskas. Det finns matt, ädelmatt, premium och blankt. Det tillkommer alltid en fraktkostnad om 49 kronor.

Kundtjänstens bemötande hos Pixum

Om Pixum överlag har fått över godkänt på många områden, så måste vi meddela att kundtjänsten ibland kan vara lite svårflörtad. I allmänhet får du vänta några timmar på svar via e-post och svaret kommer då från ett svensktalande team. Vill du däremot ringa, måste du vända dig till deras tyska telefonnummer, eftersom sätet ligger i Köln. Var därmed beredd att tala engelska eller tyska om du behärskar språket. Var också beredd på att bemötandet ibland kan kännas lite snorkigt om det är ett klagomål det rör sig om.

Totalbetyget för Pixum blir därför 4 av 5.