Photobox

Hos Photobox kan man skapa sin fotobok online, direkt i sin webbläsare. Det är enkelt att komma in i programmet och det är lätt att använda alla de verktyg som finns till hands. Man kan enkelt välja om det är så att man vill skapa hela fotoboken på egen hand, eller om man vill använda färdiga mallar. I mallarna lägger man sedan bara in bilder och eventuella texter i de färdiga rutorna. Med mallen slipper man tänka på att ordna bakgrunder och liknande själv.

I verktyget kan man välja att lägga in foton som bakgrunder eller olika mönster som redan finns i programmet. Där finns också allehanda ramar att välja bland och dessa kan sättas runt till exempel fotografier eller texter. Det är lätt att finna vad man söker och man behöver inte klicka runt så mycket för att få fram rätt verktyg.

Man kan dock inte bortse från att programmet känns lite långsamt. Grafiken är klassisk och känns lite omodern. När fotografier eller större texter flyttas runt på en sida, eller mellan olika sidor tar det en stund innan förhandsvisningen hänger med och om man bestämmer sig för att byta mall på en sida måste man lägga in alla fotografier och liknande igen på just den sidan. Det kan vara lite jobbigt i längden eftersom att man ofta går fram och tillbaka mellan sidorna för att få ett bra flöde. När man bestämmer sig för att ändra något dyker det dock upp hjälplinjer som visar var sidan slutar, om fotona sitter rakt mot varandra och så vidare.

Man får dock ha lite tålamod och vänta till förhandsvisningen hänger med. Något som saknas är en tydlig ikon som visar om bilden är av för dålig kvalitet för att kunna användas i boken.

Det färdiga resultatet

Fotoböckerna hos Photobox finns i flera storlekar och modeller. De minsta varianterna är 20 x 20 cm och kostar från 249 kronor. De erbjuder också lyxiga premiumvarianter i A3 format från 799 kronor. Mellan dessa priser finns också standardkvalitet och specialutgåvor med årtal uttryck på bokens framsida.

En färdig fotobok med hård framsida är mycket blank och det gör att man ser damm och eventuella repor väldigt väl. Omslaget ger nästan lite plastigt intryck och det känns en aning billigt. När man öppnar boken känns den dock genast lyxigare. Den har en svart bindning vilket gör att fotona syns bättre. Ljuset reflekteras i bokens sidor vilket gör att färgerna stundtals kan se lite bleka ut. Dock får svartvita bilder bra resultat. Man kan dessvärre se att en del skärpa försvinner och detaljerna blir inte lika bra på tryckta bilder som på de digitala varianterna. Det kan därför vara bra att tänka på att man inte förstorar bilder med många detaljer allt för mycket.

Kundservice

Kundtjänsten hos Photobox går att nå via chatt, sociala medier, e-post eller telefon. På samtliga ställen är kundtjänsten svensktalande. När det gäller leveranstid på fotoboken varierar den mellan 7-12 dagar beroende på vilken bok man väljer.

Omdöme och betyg

Photobox fotobok får ett genomsnittligt betyg på 3 av 5.