Önskefoto fotbok

Önskefoto är en av de mest kända tjänsterna för att göra egna fotobäcker. Men hur väl står de sig mot konkurrensen egentligen? Kvaliteten är på topp men tyvärr kunde servicen vara bättre. Läs hela vår recension här.

Att beställa på Önskefoto går relativt enkelt: det krävs till exempel inte att du har ett konto hos dem sedan tidigare utan det går precis lika bra att du beställer som gäst. Själva sajtens uppbyggnad är modulbaserad och de har hållit sig till ett enkelt och översiktligt designupplägg på sin sajt, vilket jag uppskattade då jag inte behövde scrolla ner och upp och leta efter information. Det var lätt att hitta fram till tjänsten att skapa fotobok.

Hur går själva sammanställningen av fotoboken till?

Du kan välja mellan två olika alternativ: antingen laddar du ner Önskefotos egna programvara för att skapa fotoboken och gör det på datorn, eller så laddar du upp bilderna direkt på deras sajt och gör fotoboken där. I mitt fall var jag främst ute efter en väldigt basic fotoprodukt, utan komplicerade bildarrangemang eller dylikt, så jag valde att ladda upp bilderna direkt via deras sajt. Jag upplevde att uppladdningen gick snabbt, utan onödiga väntetider eller hackande innan jag kunde se bilderna och sedan dra och släppa dem som jag ville i fotoboken.

Vad kostar det?

Det finns inget exakt standardpris på vad fotoboken kostar, utan slutpriset varierar beroende på hur stort format du vill ha på boken, samt givetvis hur många sidor boken ska innehålla. Som mest kan du inkludera 120 sidor i boken. En fotobok kostar från 299 kronor och uppåt på Önskefoto. Frakten är inte inkluderad utan kostar i sin tur från 49 kronor uppåt och blir dyrare ju större format du har på din fotobok.

Hur är produkten?

Fotoboken jag fick var i enlighet med förväntan. Tryck och färgåtergivning var i god kvalitet, i övrigt var det inga överraskningar eller "aha"-upplevelser. Förvisso beställde jag bara en väldigt basic produkt och valde inte till något av de dyrare tillvalen som kunde göras, men den övergripande känslan vara ändå att man fick precis vad man betalade för, inget fel i det, men å andra sidan absolut inget mer heller som kunde skapat en starkare kundupplevelse för mig.

Service och leveranstider

Det som tyvärr drog ner helhetsbetyget var service och leveranstid. Jag ville ha min fotobok till jul och trodde att jag var ute i god tid när jag la min beställning i början av december. Själva beställningsbekräftelsen från Önskefoto lämnade en del övrigt att önska, det framgick t.ex. inte tydligt exakt när jag skulle få min försändelse. När jag sedan gick in och letade mig fram på deras hemsida kunde jag läsa att man får räkna med drygt 4 dagar i produktion, och därefter räkna med även 4-5 dagar för postgången.

I mitt fall blev det en försenad och tråkig historia med leveransen. Jag mejlade Önskefoto om detta när jag satt och väntade och undrade om paketet skulle komma direkt hem eller om det skulle aviseras via sms först - och noterade i samband med det även mycket respons från fler irriterade kunder - men fick inget svar. Två dagar efter att jag sent omsider fått paketet fick jag svar från Önskefoto: de skrev att jag "borde" fått paketet nu.

Helhetsbetyget blir alltså 3 av 5. Jag fick min bok och den såg ut som den skulle men är tveksam till att beställa på nytt igen från Önskefoto tills de fått ordning på sina leveranser och förbättrat servicenivån och tillgängligheten.