Ifolor fotobok

Funderar du på att beställa fotobok från Ifolor? Här är en recension av deras tjänst.

Om man inte kräver ett designprogram där det går att göra stora redigeringar fungerar Ifolor bra. Programmets design är minimalistisk och antalet verktyg är begränsat. När det gäller ramar och möjlighet att anpassa text ska man inte förvänta sig några stordåd. När man ska placera bilder i fotoboken kommer hjälplinjer upp och dessa visar på om bilden är placerad i kanten eller om den centrerats. Att skapa collage är dock inte lika lätt då bilderna är svåra att passa ihop. Positivt med programmet är dock att användaren kan koppla upp sig direkt till iPhotos om denne har en Mac, och det finns också flera teman och bakgrunder man kan använda för att få till sin fotobok precis så som man vill ha den.

Flera modeller och prisklasser

Hos Ifolor finns fyra olika modeller av fotoböcker och varje modell finns i olika storlekar. De olika modellerna kostat också lite olika beroende på pappersmaterial och liknande. Priserna ligger från 70 kronor upp till 782 kronor. Om man köper fler än en fotobok sjunker dock priserna en del. Leveranstiden varierar mellan 5-12 dagar beroende på modell. För en spiralbunden fotobok tar produktionen ungefär fyra dagar. Leveranstiden kan sedan variera beroende på fraktsätt.

Bildkvaliteten

När det gäller bildkvaliteten i Ifolors fotobok spelar det inte så stor roll om man förstorar eller förminskar bilderna. Per automatik kommer bilderna på något sätt att bli överskärpta i den färdiga fotoboken. På de flesta bilderna kan man uppfatta en horisontell rad och det stör. Överlag är kvaliteten sämre än man kunnat förvänta sig på bilderna och om man irriterar sig på saker som färgmättnad blir man lätt besviken. När det gäller svartvita bilder blir de dock bra och skarpa. De saknar dessutom färgstick i de allra flesta fall och det är en fördel för Ifolor.

Den färdiga fotoboken

Fotoboken från Ifolor är bra på svartvita bilder och det finns en vit och snygg insats mellan pärmen och fotopappret. De här sakerna försvinner dock bakom nackdelarna. Lamineringen på omslaget känns plastig och den släpper dessutom mycket lätt. Man behöver knappt bläddra i boken för att luftbubblor ska uppstå, främst bak vid bokens rygg. Det gör att boken känns billig. Många bilder böjs också mot mitten vilket gör att en stor del av motiven försvinner. Det gäller oavsett om boken har många eller få sidor.

Kundtjänst hos Ifolor

Om man stöter på ett problem eller kommer på en fråga kan man kontakta Ifolors kundtjänst. Den finns tillgänglig via e-post eller telefon och de talar svenska.

Slutbetyg och omdöme

Om man vill ha en enkel fotobok och inte irriterar sig på att färgerna inte återges helt korrekt, och om man kan acceptera en lägre bildkvalitet kan Ifolor vara ett bra val. Sett till priserna är fotoböckerna dock relativt dyra i förhållande till vad man får. Om man är ute efter att skapa en fotobok till svartvita bilder fungerar Ifolor bra men det är viktigt att se till att bilderna har en hög kvalitet när de laddas upp. På grund av priset, det bristfälliga omslaget och bildkvaliteten får Ifolor betyget 2 av 5.