Fujifilm

Hos Fujifilm är det enkelt att skapa snygga fotoböcker i flera olika modeller.

Sju olika storlekar på fotobok

Det finns sju olika storlekar att välja mellan och sex olika modeller avseende papperskvalitet, pärm och bindning. Priserna går från 99 kronor för en häftad fotobok med mjuk pärm, till 799 kronor för en 30 x 30 cm fotobok med hård pärm, blankt papper och 3D-omslag. Portot är 49 kronor och den utlovade leveranstiden är två veckor. Den faktiska leveranstiden vid test har dock varit ungefär 10 dagar.

Se aktuella erbjudanden från Fujifilm

Programvaran

För att skapa sin fotobok använder man Fujifilms programvara. Den kan antingen användas online eller offline. Online kan man välja mellan att arbeta direkt i webbläsaren eller i den nedladdningsbara programvaran. Om man vill skapa fotoboken i offlineläge måste man ladda ner programvaran. Överlag fungerar programvaran mycket bra. Det går snabbt att ladda in den och ikonerna är tydliga. Layouten är snygg och man hittar lätt de verktyg som behövs. Om man vill använda clip-arts, bakgrunder eller texter finns det mycket att välja på.

Det finns dessutom flera olika redigeringsverktyg som kan användas för beskärning, skuggor, röda ögon och annat. Man kan inte bortse från att det krävs en del klickande för att komma runt i de olika menyerna och ibland kan arbetsytan kännas lite liten. Om man har en dator med liten display kan det nog kännas trångt att arbeta med fotoboken. En stor fördel med programvaran är att man inte behöver oroa sig för att bilderna inte ska bli bra i boken. Om bilden har för dålig kvalitet kommer det nämligen upp en ikon som talar om att man antingen bör byta ut bilden eller försöka beskära den till en mindre storlek.

Överlag är onlineprogrammet bättre för den som gillar att snabbt sätta ihop sin fotobok, och som inte vill lägga så mycket tid på redigering och annat. Om boken endast ska bestå av foton är det här ett bra alternativ. Om man däremot älskar att vara kreativ och vill justera bildernas kontraster med mera är offlineprogrammet bättre. Det är också möjligt att använda fotoboksprogrammet på en surfplatta om man så vill.

Leverans och kvalitet

När fotoboken är klar levereras den hem till beställaren eller till ett postombud. Bildkvaliteten inne i boken och på omslaget är bra och färgerna är korrekt återgivna. Det går också bra att ha svartvita bilder i fotoboken om man så vill. Sidorna är hållbara och det är lätt att bläddra bland dem oavsett om man väljer att hålla i fotoboken eller lägga den platt på en yta.

Annat som kan vara bra att veta

Om man har någon fråga eller om det uppstår ett problem när man håller på att skapa sin fotobok kan det vara bra att känna till att det också finns en kundtjänst att kontakta hos Fujifilm. De nås via e-post eller telefon och båda alternativen erbjuder hjälp på svenska. Det finns också en bra sida med vanliga frågor att finna på Fujifilms hemsida. Om man väljer att kontakta kundtjänsten via e-post är ungefärlig svarstid 1,5-2 timmar beroende på fråga och när man skickar in e-postmeddelandet.

Slutbetyg

Fotoboken och programvaran från Fujifilm får ett samlat betyg på 4 av 5. Programvaran ser bra ut och fungerar bra. Dock är arbetsytan lite liten och det blir mycket klickande. När det gäller den färdiga bokens utseende finns det inget att klaga på.