Cewe fotbok

Cewe fotobok (även känt under varumärket Japanphoto) erbjuder många olika typer av fotoböcker. Här är en recension av Cewe/Japanphoto.

Hos Cewe, eller Japanphoto beroende på vad man väljer att kalla det, möts man direkt av ett mycket avancerat program som kan te sig lite skrämmande men man behöver absolut inte oroa sig. Trots att det finns många reglage och knappar är det enkelt att designa och sätta ihop sin fotobok. Det finns flera flikar med olika saker att välja bland, till exempel ramar, beskärning, text och liknande. Trots att man får klicka sig runt en del blir det aldrig jobbigt. Under tiden man arbetar med sin fotobok kan man också se hur priset förändras i samband med att man väljer antal sidor, bindning, pärmtyp med mera. I vänstra hörnet av programmet ser man nämligen direkt under skapandet vad boken kostar och summan förändras i realtid.

Cewe fotobok och bildkvalitet

När det gäller bildkvaliteten i fotoboken finns det inte mycket att klaga på. Svartvita bilder blir helt utan färgstick och andra färgrika bilder får klara och korrekta kulörer. Det gör att man kan känna in känslan i bilden genom att titta på den. Mörka och murriga bilder får precis samma känsla i tryck som när de läggs in i programmet. Om man råkar lägga in en bild av formatet RAW kommer det att dyka upp ett felmeddelande i programmet och det är en fördel. På så sätt slipper man att en råbild behandlas på fel sätt och blir dålig. Med andra bilder som JPG med mera blir skärpa och kontrast bra oavsett om man väljer att förstora bilden eller förminska den. Om man gör en bild jätteliten kan man dock märka av en viss skillnad i kvaliteten.

Den tryckta boken

Man kan välja mellan flera strukturer på omslaget till fotoboken. Vävstruktur är det vanligaste och på omslaget klistras sedan en omslagsbild om man vill ha en sådan. Omslagsmaterialet kan kännas en aning plastigt men det sitter bra och när man bläddrar i boken dyker det inte upp luftbubblor. Bindningen känns överlag mycket stabil och den håller även efter flera bläddringar i boken.

Vad kostar fotoboken?

Fotoböckerna kostar lite olika beroende på storlek. De minsta varianterna kostar från 99 kronor, och de största i storlek XXL kostar från 599 kronor. Om man köper flera fotoböcker sjunker priset något och det finns också flera tillval man kan göra som kostar olika mycket. Guldtryck kostar till exempel 89 kronor och effektlack på en fotobok i XXL kostar 79 kronor. Man kan också köpa till en passande presentbox till fin fotobok. I storlek XXL kostar den 179 kronor.

De minsta fotoböckerna har kring sju dagars leveranstid och produktionstid. De större har mellan 12-15 dagars leveranstid. Om man vill slippa få hem boken med posten kan man också hämta den i fysisk butik direkt efter produktionen. Då slipper man vänta några extra dagar på leverans.

Slutbetyg

Cewe/Japanphoto och deras fotobok ger ett mycket bra intryck både när det gäller tillverkning och slutresultat. Som användare kan man lätt designa sin fotobok precis så som man vill ha den och om man känner sig lite osäker kan man använda någon av de färdiga layouterna. Produktionstiden är kort och slutresultatet blir bra. Av den anledningen får Cewe 5 av 5 i betyg.